Bilirkişi tarafından yapılan inceleme nedir?
Bu bağlamda bilirkişi incelemesi, takdirî delil, yani ispat aracı olarak kanunla düzenlenen bir inceleme yöntemidir. Bu inceleme yöntemi, tarafların ihtilaflı olduğu ancak kanun dışında kalan ve özel veya teknik bilgi, yani bilirkişi bilgisi gerektiren bir konuya odaklanabilir.
Bilirkişi yerinde inceleme nasıl yapılır?
Bilirkişinin, incelemenin kapsamı ve sınırları konusunda tereddütleri varsa, kendisini atayan mercie yazılı olarak başvurarak, bu tereddütlerin giderilmesini ve incelemenin, bilirkişinin yazılı talimatları doğrultusunda yapılmasını talep etmelidir.
Bilirkişi incelemesinden sonra ne olur?
Raporu hazırlamak için uzman görüşleri, belge incelemeleri, tanık görüşmeleri ve diğer yöntemler kullanılabilir. Uzman, soruşturmasının bulgularını raporunda açıklar ve mahkemeye sunar. Rapor mahkeme tarafından kabul edilirse, davanın sonucunu etkileyebilir.
Bilirkişinin hukuki değerlendirme yaparsa ne olur?
Bilirkişi, raporunda uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren hususlar dışında herhangi bir beyanda bulunamaz; hukuki bir niteleme veya değerlendirmede bulunamaz.
Davalarda bilirkişi ne yapar?
Uzman, hakimler veya savcılar adına çalışan ve uzmanlık alanına uygun olarak mahkemeye bilgi sunan kişidir. Uzmanlar, Adli Tıp Enstitüsü gibi kurumların çalışanları olabileceği gibi, bilim insanları veya uzmanlıklarını başka şekillerde gösteren kişiler de olabilir.
Bilirkişi tespiti delil midir?
Örneğin keşif ve bilirkişi tanıklığı yoluyla deliller kurulduğunda, takdirî delil olarak kabul edilir. Taraflar, ana davanın soruşturma aşamasında oluşturulan delillerin ispat değerini tartışabilir ve bu konuda geçerli itirazlar veya karşı deliller ileri sürebilirler.
Yerinde inceleme nedir?
Kanunun 15. maddesi yerinde inceleme yetkisini düzenlemektedir. Kurul, Kanunla kendisine verilen görevlerin yerine getirilmesi bağlamında gerekli gördüğü takdirde şirketlerin faaliyetlerini yakından izlemek amacıyla incelemelerde bulunabilir.
Bilirkişi raporundan sonra ne yapılır?
Bilirkişi; Rapor mahkemeye gönderildikten sonra taraflara tebliğ edilir. Taraflar raporda eksiklikler bulurlarsa bilirkişiden bu soruları tamamlamasını, belirsiz olguları açıklığa kavuşturmasını veya yeni bir bilirkişi atamasını isteyebilirler.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (savcı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme, özellikle sicil dairesini ifade etmektedir[22].
Davada bilirkişi ücretini kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
2024 bilirkişi ücreti ne kadar?
g) Sulh ceza mahkemelerinde görülen davalar için: 1.100,00 TL. h) İlk derece ceza mahkemelerinde görülen dava ve işler için: 1.820,00 TL. i) Ağır ceza mahkemelerinde görülen dava ve işler için: 1.100,00 TL. i) Bölge adliye mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerinde görülen dava ve işler için: 2.200,00 TL.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
Bilirkişi görüşü genellikle hakim için bağlayıcı değildir. Hakim raporu değerlendirmekte serbesttir.
Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?
(2) Bilirkişi, taraflarla görüşmeyebilir; hâkim veya savcı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya savcı, gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişiyi nereye şikayet edebilirim?
Bilirkişiler mahkeme veya taraflar tarafından suçla itham edilebilir. Bilirkişilerin kişisel görevlerine ilişkin bir diğer kontrol mekanizması, üyesi olduğunuz Adli Komisyona bilirkişi hakkında şikayette bulunmaktır.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?
Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Mahkeme işlemlerinde bilirkişi raporundan sonra neler olabilir: Bilirkişi raporu kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda bilirkişi raporundaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.
Bilirkişiye giden dosya ne zaman sonuçlanır?
YASAL HÜKÜMLER: 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi en fazla üç ay uzatabilir ve uzatmanın nedenlerini belirtebilir.”
Bilirkişi neye göre karar verir?
MADDE 279 – (1) Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünün yazılı veya sözlü olarak açıklanmasına karar verir. (2) Raporda, tarafların adları ve soyadları, bilirkişinin görevlendirildiği konular, gözlem ve incelemeye konu olan esaslı vakıalar, varılan gerekçeler ve sonuçlar, bilirkişiler arasında, nedeni aşağıda gösterilen veya aşağıda gösterilen hususlarla sınırlı olmak üzere, uyuşmazlık varsa, bu uyuşmazlığın gerekçesi ve sonucu belirtilir.
Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?
Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişinin davayı sunması gereken azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi davalarda ise azami süre 4 aydır.