Kelime kökü nereden gelir?
Kelime kelimesi Arapça كلمة (kelimâ(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen, söz” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Sözcüğün kökü ne demek?
Dilbilgisinde kök, önekler ve son ekler kaldırıldıktan sonra kalan bir kelimenin anlamlı kısmıdır. Bir kelimenin kökü bir isim veya bir fiil olabilir. İsimler varlıkları temsil eden kelimelerdir ve fiiller eylemleri temsil eden kelimelerdir.
İlişkin kökü nedir?
İlişki – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe’deki “temas, alaka” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, Yeni Türkçe eki +gU ile Türkçe-Türkçe fiili ileş-‘den türemiştir.
Fiil kökü ne anlama gelir?
Fiil kökleri, bir eylemi, hareketi veya oluşumu belirten eksiz sözcük kökleridir. Bir eylemi ifade eden en temel Türkçe sözcüklerdir. Bu nedenle, tüm eklerden ve eklerden ayrılmış, bir eylemi belirten basit sözcükler fiil kökleridir. Genellikle fiil köklerine -mek ve -mak ekleri eklenerek güçlendirilir.
Hangi kelime kökeni?
hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından ve Eski Türkçe +kI ekinden türemiştir.
Ödünç’ün kökü nedir?
Borç – Nisanyan Sözlük. Eski Türkçe “1. dilek, yakarış, 2. (Oğuz)” ifadesi “borç” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe öt – “geçmek, oy vermek, borçlu olmak, hakka geçmek” fiilinden, Eski Türkçe +(In)ç ekiyle türemiştir.
Evli kelimesinin kökü nedir?
marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn – “bir ev edinmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē – “bir yuva sunmak” fiilinden türemiştir.
Kasabanın kökü nedir?
Şehir – Nisanyan Sözlüğü. Arapça ḳṣb kökünden gelen Arapça ḳaṣaba(t) قصبة “duvarla çevrili yerleşim yeri, müstahkem yer” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, faˁala(t) ölçüsünde Arapça ḳaṣaba قصب “kesmek” fiilinin ism-i merre’sidir.
Yağmurun kökü nedir?
Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ-‘dan Eski Türkçe eki +mUr ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Fiili aktif bir fiil yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.
Vajinal kökü sebebi nedir?
Mantar enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, genital bölgedeki hijyen eksikliği ve nem de vajinal kokunun nedenleri arasındadır.
Yargının kökü nedir?
Türkçede “yargı” sözcüğü incelendiğinde ve “-gi” eki kaldırıldığında, soldaki kök sözcük “yar”dır. “Yar” sözcüğü Türkçe sözlükte “deniz, göl, nehir gibi su kütlelerinin kıyısında veya karada dik bir yer” olarak tanımlanmaktadır. “Uçurum” anlamına gelir (Püsgüllüoğlu 2010).
Kapının kökü nedir?
9- Kapı, kapatmak, kapamak, örtmek, içermek, örtmek, örtmek, örtmek kelimeleri aynı kök kelimedir… Tüm kelimelerin ortak kök kelimesi muhtemelen “kap”tır (bir şeyi içinde tutmaya ve çevresinden ayırmaya yarayan araç).
Uyku kökü nedir?
Uyku – Nisanyan Sözlüğü. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden, Türkçe-Türkçe eki +PGU ile türetilmiştir. Daha fazla bilgi için Uyku’ya bakın. Uykululuk: Kuzu boynundaki büyük bir bez.
Bilginin kökü nedir?
Bu kelime, Eski Türkçe bil- fiilinden, Türkçe-Türkçe eki +gU ile türemiştir. Daha fazla bilgi için makaleye bakın. Eski Türkçe bilig ve Eski Türkçe bili kelimelerinin yerini almıştır. Bilgi: (film) bilim.
Gülümsemiş kökü nedir?
Gülümseme – Nisanyan Sözlük. Eski Türkçe kulumsin fiilinden türemiştir – “hafifçe gülmek, gülümsüyor gibi görünmek”.
Kelime kökeni nasıl bulunur?
Etimologlar kelimelerin kökenlerini incelemek için çeşitli yöntemler kullanırlar, bunlar arasında şunlar yer alır: Filolojik araştırma. Kelimenin biçimindeki ve anlamındaki değişiklikler, uygun olduğu durumlarda antik metinler kullanılarak izlenebilir. Lehçebilimden elde edilen verileri kullanma.
Kelimeler nasıl ortaya çıktı?
Kelimeler tıpkı ilkel organizmalar gibi basitçe oluşmuştur ve sonra değişmiş, kaybolmuş veya çeşitli mutasyonlar yoluyla korunmuştur. İlk kullanılan kelimeleri kimse bilmiyor, ancak bunlar şans eseri oluşmuş şeylerdi, sonra memetik gelişti ve örneğin bugün su kelimesini oluşturdu.
Kök hangi dilden gelir?
Eski Türkçedeki “bitki kökü” kökünden gelmektedir.
Neden kelime kokeni?
neden – Nişanyan Sözlük. Türkçe Türkçe neden “soru zarfı” kelimesinden türemiştir?